הקולנוע הרומני



הגל החדש של הקולנוע הרומני רכש לו מקום של כבוד בקרב אנשי תעשיית הקולנוע העולמית ובקרב הצופים הנלהבים המעריכים את האותנטיות, איכויות המשחק והייחודיות הניבטת מבין הסרטים של השנים האחרונות.

 

אך הקולנוע הרומני לא החל לפני מס' שנים בלבד כי אם בתחילת המאה הקודמת – החל מימי הסרט האילם ולאורך כל השנים הבאות עם הפסקות לפרקים.

 

בקולנוע הרומני ניתן למצוא את מרבית הז'אנרים הקיימים, בימאים יוצאים מן הכלל, שחקנים גדולים שחלקם אף הפכו לבינלאומיים והפקות מרשימות ובעיקר ביקורתיות.

 

ניתן לרשום תחת מינוח 'הקולנוע הרומני' מעל ל – 1,800 סרטים עלילתיים, לצד סרטים קצרים, סרטים דוקומנטריים וסרטי אנימציה.

 

פוסט קומוניזם
לאחר התמוטטות הקומוניזם, המצב בקולנוע הרומני השתנה.
יוצרי הסרטים בחנו את התקופה הקומוניסטית, את הכלכלה ואת המשבר הרוחני של המדינה. הם הבינו שזהו הזמן להוקיע מתוכם את כל התסכול המצטבר, חוסר הצדק, השחיתות, המערכות שהוקמו בימים כבירים עם כוונות טובות ונשארו תקועות בעבר ולהעביר את עצמם "טיפול" ברגש הלאומי.
בתחילה, הפקות נתמכו על ידי מענקים מהמדינה אשר נבחרו על ידי חבר המושבעים, אולם נמצא שרבים ממקבלי המענקים היו בקליקה של אנשי חבר מושבעים בעברם ועל כן יוצרי הסרטים התמרדו על שיטת המענקים והחלו למצוא מקורות אחרים להשקעתם.

 

 

הגל החדש
מה שנוהגים לכנות כ"גל החדש" של הקולנוע הרומני נעשה הרבה מאוד כקולנוע ריאליסטי שמפעים את הקהל עם הכנות הנפשית המוקרנת ממנו .
זה עולה מחדש בפתח המילניום עם התמודדותם של סרטים רומנים בפסטיבלים הנחשבים בעולם.
ראשית, בפסטיבל קאן זוכה בפרס סרטו הראשון של קריסטי פויו: "הסחורה והכסף".
ב-2005, מעלה פויו את סרטו השני, "המוות של מר לזרסקו", המביע ביקורת נוקבת על מצב מערכת הבריאות הרומנית בהומור שחור וחן רב. גם סרט זה זוכה בפרס בפסטיבל קאן ובפרסים רבים אחרים מסביב לעולם ובכך הופך לסרט הרומני המוערך ביותר בכל הזמנים.
בפסטיבל קאן 2006, זכה הבמאי הרומני, קורנליו פורומביו, בפרס על הצילום הטוב ביותר לסרט, "12:08 מזרח לבוקרשט".
ב-2007 זכה כריסטיאן נמסקו על סרטו "חלום קליפורניה" שכלל גם כוכב בינלאומי, ארמנד אסנטה.
באותה שנה, זוכה כריסטיאן מונג'יו  בפרס איגוד המבקרים הבינלאומי ופרס דקל הזהב בקאן על סרטו: "4 חודשים, 3 שבועות ויומיים" .

 

מכאן נסללה הדרך לפסטיבלים נוספים, עוד פרסים ועניין עולמי בקולנוע המגיע מרומניה המאתגר צופים ברחבי העולם כולו בתוצרת מרתקת, בועטת וחדישה המביאה עימה "יבול טרי" מידי שנה ומציבה אותו כ"אירוע הקולנועי" שכולם מחכים לו.

 

במקביל, נבחרת רומניה על ידי יוצרי סרטים זרים בתור 'מגנט לוקיישנים' לצילומי סצנות נפלאות בסרטים כמו: "קולד מאונטיין", "על כנפי החשיכה", "קזאח" ועוד…

 

 

ב – 7 השנים האחרונות קורה תהליך נוסף של התפכחות מתוך שיכרון ההכאה העצמית והביקורתיות הכבדה ואנו עדים לקבוצה שלמה של סרטים העוסקים כבר ביחסים הבינאישיים, בדרמות עם תוכן אוניברסלי ובדור הצעיר המבקש גם הוא להשמיע את קולו.